Knjige o tkanju / Weaving books

Prije nego što vam ispričam predivnu priču i iskustvo sa tečajem tkanja od prošlog vikenda, evo odgovora na jedan od komentara koji sam nedavno dobila. Kako ne znam kako pronaći pitalicu Suzanu, pa vjerujući da će zainteresiranih za odgovor biti više, odlučila sam mu posvetiti cijelu pričicu. Dakle, pitanje je bilo o knjigama o tkanju, pa krećem prvo sa onim na našim jezicima. Najstariji od priručnika koje imam je:
  • Pavao Trojan: Ručno tkanje na tkalačkom stanu čunkom s kotačićima, Zagreb 1940. vlastita naklada
  • Najnovija knjiga o tkanju za koju sam nedavno čula knjiga je Mirjane Marković: Pokrenimo niti naučimo tkati, izdanje Udruženja tkalja Novi Sad. Knjigu nemam, ali planiram ju nabaviti i koliko čitam na internet stranici Udruženja tkalja, knjiga se može nabaviti kod njih u udruženju ili u knjižari "Mala velika knjiga", ul. Ignjata Pavlasa 4 u Novom Sadu. Više informacija na internet stranici udruženja.
  • Između te dvije knjige, u Zagrebu je 2003 godine štampana knjiga Stane Kovačević: Ručno tkanje, izdanje Prometej i Centar za kreativne alternative, Zagreb 2003.
Osim za novosadsku knjigu koju nisam imala prilike vidjeti, iz osobnog iskustva mogu reći da su druge dvije knjige dobro pokrile teoriju, povijest tkanja, i da su vjerojatno super kao priručnici na na fakultetu, ali da mi nisu bile od prevelike pomoći u praksi. Osim naravno u dijelovima koji objašnjavaju teorijsku pozadinu procesa.
Za razliku od naše literature, nekoliko priručnika na engleskom jeziku je vrlo simpatično napisano i dosta mi je pomoglo pri savladavanju ne samo prvih koraka, nego im se i danas vrlo rado vratim. Evo samo nekoliko naslova:
  • Deborah Chandler: Learning to Weave, Interweave Press, 1995
  • Rosemary Bridgman: Weaving - a manual of techniques, The Crowood Press, 1991
  • Rowena Hart: The Ashford Book of Rigid Heddle Weaving, 2002
  • Hilary Chetwynd: Simple Weaving, a pocket how to do it, 1969
  • Joanne Tallarovic: Rep weave and beyond
Naravno, internet je nepresušan izvor informacija, raznoraznih stranica, blogova i priča o raznoraznim tkalačkim uspjesima i neuspjesima, primjercima tkanjima, idejama i nacrtima raznih uzoraka, pa ako vam je potrebna još kakva dodatna informacija - tu sam. U međuvremenu, najljepše je ipak sjesti i dati mašti na volju jer tako obično nastanu interesantni radovi. U slijedećoj pričici tokom tjedna ćete vidjeti o čemu se radi....

Comments

bensedin art said…
Toplo preporučujem knjigu Anne Dixon "The handweaver's pattern directory". Sjajna knjiga sa preko 600 šema za razboj na četiri nite, a šeme su u boji, tako da se odmah vidi kako će tkanje izgledati, ili bar na čega treba liči.
suzana said…
Ovih sam dana kupovala konce(ja ih tako zovem).Sad ih imam dovoljno da bih mogla relaksirano da radim,a to je oko deset kg.vunice i pamuchnog konca.Non-stop sam pod pritiskom da ih nemam dovoljno.
Danas sam izradila prednji deo jedne "buducce" tunike i kako mi nije ispala po volji-ja sam postala mrzovoljna.Sutra ccu i dr.stranu pa shta bude..
Sretna sam shto sam na ovom blogu nashla razumevanje,i hvala Vama jer ovde chovek nagje svoj svet tkajacha.
Pishem Vam iz Gjevgelije.Ovde i u celoj Makedoniji nema savremenih tkajacha.Tkanje je neshto shto su radile nashe babe.
Po zanimanju sam pedagog,i sve ove godine dok sam prichala o razboju,svi su me gledali sa podozrenjem
.Sad kad ga imam, svima je nekako lepo.Valjda ih povuche ono iskonsko..
Molim Vas da nam pishete sheshcce i o svemu, jer imam utisak da Vi imate da nam kazete puno toga..

hvala i bensedin artu!
Anonymous said…
A di je prica !!!!!!!!!

Popular posts