Moj kolovrat / My spinning wheel

Evo me. Predem. Zapravo, moram se ispricati jer su posljednja dva teksta iz nekog razloga spremljeni nize na blogu, pa prolistajte prema dolje i pronaci cete ih.
Mijesam one prekrasne proljetne vunice jedne s drugima, pa malo sa svilom, ili predem cistu svilu. Prije nego sto poslikam slike gotovih stvari, evo nekoliko slicica mog kolovrata da vidite na cemu sve to proizvodim. Kolovrat je stigao u kutiji, svi dijelovi lijepo zamotani. Trebalo je nesto vremena, no bez veceg sam ga problema sama sastavila i odonda - predem.
Here I am. Spinning. Actually, my apologies since the last two posts on the blog have (for some strange reason) been saved lower down on this page, so please scroll and you will find them.
I am mixing those lovely spring coloured wool fibres with each others, then a bit with the silk, and am also spinning the silk pure. Before I get to photograph everything I made, here are a couple of photos of my spinning wheel so you can see where am I making it. The spinning wheel arrived in a box, all the parts nicely wrapped. It took a little time to figure it out, but I have managed to put it together with major effort, and since them I am - spinning.
Comments

SonJa said…
Ajme, kak se prede na tome? Gdje si ga kupila, putem interneta? Jedva čekam da pokažeš gotovo predivo.
Hvala na linku!
majalica said…
Svaka čast na radovima .Obožavam vunu ,posebno nepredenu i zanima me kupovina stroja za obradu nepredene vune.Možeš li mi reći da li je poštarina i carina velika i za koliko dana je isporuka?
majalica said…
Vrlo rado i hvala na pozivu ali nezgodna je stvar što ja živim u Kaštelima pored Splita i stvarno rijetko idem u Zagreb.Baš iz tog razloga teško i dolazim do nekih svari a svašta me zanima.Ali stvarno hvala na pozivu!!!
Olinka said…
Relativno jednostavno. Prede se isto kao i na svakom kolovratu. Uzmes predivo, polako zapocnes tako da nogom stisces pedalu kolovrata koja okrece kolo koje onda polako ili brze okrece spulu na koju se slaze predivo. Brzim okretanjem kola, formira se nit i od prediva/runa postaje nit vune, svile ili sta vec predes. Tu sad idu detalji - da li hoces da nit bude deblja, tanja. Slike prediva stizu cim napunim bateriju od aparata.
Zaboravila sam odgovoriti otkud je stigao kolovrat:
http://www.wienerwebwaren.at/onlineshop/
Bodulka said…
I ja imam kolovrat, jako stari od moje bake. Moram ga uslikati da ti pokazem kako izgleda.
Mario Kiš said…
ta vrsta kolovrata mi je najdraža imam i visoki no ovaj je starovirski kakav se nekad koristio kod nas u slavoniji,,...
Mario Kiš said…
ta vrsta kolovrata mi je najdraža imam i visoki no ovaj je starovirski kakav se nekad koristio kod nas u slavoniji,,...

Popular posts