Lipanj i zeleni orahi.../ July and the green walnuts

Lipe cvatu, sve je isto ko i lani....
U očekivanju ljeta moj je blog uspio prespavati ne samo zimu nego i cijelo proljeće, i već mi je neprijatno da se toliko dugo nisam javila, jer vidim da se blog uredno posjećuje.
Vama "starim" posjetiteljima je vjerojatno već dosta ove spavancije, dok novi uvijek imaju pronaći nešto zanimljivoga u starim pričama i slikama. Ne znam kako je vama, ali je meni ovo
pola godine prošlo prebrzo, i kako najveći dio dana provedem radno u uredu, navečer mi više nije bilo do kompjutera, tako da je blog morao čekati do današnjeg ružnog i kišnog dana da se napokon primim posla i javim vam se.
Razlog za nejavljanje nije da ne tkam i predem, dapače baš sam se primila posla zadnjih dva mjeseca i pripremila si dosta materijala, naprela zanimljive vunice i jednobojne svile, a na tkalačkom stanu je u radu (već) treće tkanje. Moj kilogram svilene pređe nikako da se smanji, a kako ga dosta tanko predem, tako vrećica nikako da se isprazni. Dakle, isprela sam dosta svile, i ostavila ju u prirodnoj boji. Ako mi se mijenja boja odlučila sam da je lakše pofarbati gotov proizvod, nego li igrati se sa vlaknima. Momentalno me drži ideja farbanja sa orasima, jer je vrijeme skupljanja zelenih oraha, a to je obično prekrasno sredstvo za farbanje. Naravno, ako na vrijeme uspijem skupiti orahe.... I tu trebam pomoć. Bilo kakav savjet za farbanje sa zelenim orahima bi me jako razveselio. Moje jedino iskustvo farbanja sa orahima je unatrag desetak i plus godina kad sam spremala orehovicu, koja je pofarbala plastičnu posudu u kojoj su se namakali orahi da je to nevjerojatno. Orahovica je bila super, a zdjela je zavrsila u smecu, pa prije nego što upropastim tkanje, bilo bi mi se draže posavjetovati sa nekim stručnijim.
Moja tri posljednja rada nisam još poslikala, to ću potkraj tjedna. Još sam uvijek dužna i sliku čileanskog tkanja, tako da sve to moram dovesti u red i slijedeći post napraviti samo u slikama, sa malo riječi.
Momentalno radim na svilenom šalu sa ćipkastim uzorkom, trebao bi ispasti interesantno, iako se za vrijeme tkanja ne vide svi detalji, ali kad se skine sa tkalačkog stana i opere i sve niti stanu na mjesto, mislim da će biti vrlo interesantan. Isti takav crni, doduše od crne crncate alpaka vune je gotov, i jako je lijep i mekan. Slike naravno slijede ubrzo.

Comments

bensedin art said…
Baš me raduje da nisi odustala od bloga. Sa nestrpljenjem čekam fotografije!
Anonymous said…
Predivni radovi
Anonymous said…
Predivni radovi
Anonymous said…
Trebam pomoc treba mi naziv, novi brend, za tkane cilime. Pomalo su umjetnicki, glvna sara su linije paralelne ili se suzavaju i stvaraju iluziju volumena i dubine. Svaki prijedlog je dobro dosao. hvala

Popular posts