Lavanda/Lavender

Iako smo tek u travnju, imam osjecaj da stize ljeto, vrucine su polako pocele, kise nema pa nema, dok se jedni vesele lijepom vremenu drugi se zale, tuguju i razmisljaju kako ce zavrsiti ova neobicna godina. Nasi grmovi lavande su se polako poceli buditi, i prije nego pocnemo brati ovogodisnji urod, sjetih se da mi je ostalo nesto proslogodisnje lavande i grana koje sam lani prikupila na obalama Braca i sve zajedno pretvorila u koristan ukras za zid, ormar ili prozor, a moze i kao ukrasni podmetac na stol.
Although it is only April, it feels like the summer is underway, the temperatures are going higher, the rain has been missing for a while and no forecast is seeing it yet. While some people are happy and excited, the others are complaining, mourning and thinking how would this unusual year end. Our lavender bushes have woken up and starting to grow again, but before the new harvest, I found some last year's lavender and branches I collected on the shores of the Island of Brac which I wove into useful decoration - it could be hanged on the wall, inside a wardrobe or window, or used simply as a table decoration.


Comments

Anonymous said…
Ovo je fantasticna ideja! Mislim da cu i ja tako nesto ove godine napraviti.
Magrit said…
Tek sad vidim ovaj blog ! Idem procitati sve od pocetka :) - vec godinama zelim otici na neki kurs tkanja ... a evo prilike da saznam vise o tome. Hvala :)
Goce said…
I ja tek sada kod yoop sam vidjela ovaj blog, iako mi se čini da je jena slika tkanja već bila na Janinom blogu.
Anonymous said…
jeste, reklamiram te na blogu ;)
draga olinka, radovi su ti FANTASTICNI. da li su mozda za prodaju???
Olinka said…
Joop - hvala na reklami! Svaka reklama dobro dodje, i bas me veseli da je sve vise posjeta, iako nigdje nikoga tko tka/tke (uopce ne znam kako se pravilno kaze).
Radovi su na prodaju, ako te stogod interesira, slobodno se javi na moj email: arachnae@net.hr
Dosta toga je gotovo, nikad poslikano, ali planiram i to prije ili kasnije napraviti.
Anonymous said…
Evo mene opet, sve sam procitala :) Olinka, bas bi mi znacilo ako bi nam malo vise rekla o samom tkanju, i predenju, je l'tesko ili nije :), koliko traju kursevi, i koliko kostaju tkalacki stan i predilica ? .... Bez obaveze, meni bi samo bilo drago cuti o tome vise.
Olinka said…
Otkud da krenem s odgovorom?
Idem s predenjem, jer me je zapravo predenje dovelo u svijet tkanja. Tesko mi je reci da li je presti tesko ili nije, jer sve ovisi o dosta faktora. Moj pocetak i prvo predacko iskustvo bio je popodnevni (4 sata) tecaj predenja na koji sam otisla sa prijateljicom. Za mene je tecaj bio uspjesan i za nekih petnaestak minuta sam pocela stvarati vunu koju cuvam. Istovremeno je za prijateljicu bio katastrofa, jer ni nakon 3,5 sata vjezbe nije uspjela iskoordinirati ruke i noge da bi joj kolovrat od runa poceo stvarati nit.
Uspjesno predenje na kolovratu dosta ovisi o koordinaciji, jer moras u isto vrijeme tiskati nogom pedalu, napustati iz ruku vlakno i tako polako "hraniti" kolovrat da bi poceo proizvoditi nit - bilo vune, svile, lana, konoplje, sta god da predes.
Predenje sa preslicom i vretenom je pak prica za sebe, i moram priznati da to uopce nisam savladala. Srela sam dosta starih zena koje ili znaju jedno ili drugo. Stara baka susjeda je jednom pred mojim ocima probala, i nije joj islo s kolovratom, ali momenta kad je uhvatila preslicu, vuna se samo namatala na vreteno.
Sto se tice cijena kolovrata (valjda to mislis kad kazes predilica, ili?), mozes ih naci u rasponu od svega par eura ako nabavljas polovni stari, pa sve do par stotina eura za novi kolovrat. Ovaj moj na slici je negdje u sredini, a imam jedan starinski kojem treba popravak, a nabavila sam ga za oko 100 kuna. Svi novi kolovrati nisu nista drugo do kopija svega starog i prastarog sa nesto modernizacije.

Tkanje. Slicna prica. Meni je trebalo samo dva tecaja, dva petka popodne u razmaku od nekoliko mjeseci. Svaki tecaj je trajao po 4 sata. Sve izmedju toga je islo po principu - primi se posla, citaj, vjezbaj i uci dalje sama. Tkalackih stanova u danasnje vrijeme imas veliki izbor. Starih tkalackih stanova je sve vise u oglasnicima, no tu treba paziti. Ja imam jedan takav koji je solidan, no kako je sa tim starinskima dosta posla oko nametanja osnove (snovanja), a dosta puta im nedostaje kojekakvih dijelova, najsigurnije je ici za stanom novijeg datuma. Ja sam se igrom slucaja odlucila za opremu novozelandske firme Ashford, i mislim da nisam pogrijesila. Za moje potrebe se za sada pokazalo super, vrlo jednostavno za snovanje, tkanje, cak i za transport iz zemlje u zemlju. Cak vidim da je Ashford oprema po cijenama ista kao i jedan od proizvodjaca u Srbiji. U Hrvatskoj nisam naisla da itko radi tkalacke stanove, iako imam poznanika, drvenog majstora koji bi htio probati. U Sloveniji znam za jednog proizvodjaca tkalackih stanova, a po svijetu ih imas dosta. Cijene od svega par eura, do nekoliko tisuca. Ovisno o proizvodjacu, ovisno o tkalackom stanu i potrebama tkalca.
Nadam se da sam ti makar malo pomogla sa odgovorom. O!
Anonymous said…
Ovo je divno, puno ti hvala !! Mislim da cu probati neki kurs, jer mi se svidja da radim tako nesto, a i imam dobru koordinaciju. Hvala jos jednom :)

Popular posts